Het Patrick Declerck Fonds

Patrick-Declerck-682x1024

Patrick Declerck (° 1960) liet met zijn WM Gallery een frisse wind door de Antwerpse kunstwereld waaien. Zijn aandacht voor zowel bestaand als nieuw talent werkt inspirerend en beïnvloedde zeer snel de buurt waarin zijn intussen twee galerijen zijn gevestigd.

Behalve patentdrager van dit nieuwe project is WM Gallery exclusief vertegenwoordiger van onder anderen Delphine Boël, Koyuki Kazahaya, Octave Landuyt, Pol Mara, Charles Szymkowicz, Hubert Minnebo en Matteo Pugliese. Declerck bedacht ook ‘Drie Koninklijke Meesters’, een unieke samenwerking met de Antwerpse Academie. Met It’s Okay To Be… bewijst hij opnieuw gevoelig te zijn voor bijzondere kunst en de actualiteit.

Steunfonds voor kinderen met brandwonden

Het Patrick Declerck Fonds‘ heeft als doel financiële steun te verlenen aan kinderen met brandwonden. Het fonds wordt in het leven geroepen ten voordele van kinderen met brandwonden, voornamelijk voor families die de dure behandelingen voor hun kind niet kunnen betalen, voor bijzondere zorgen en voor de psychologische begeleiding en opvang die niet terugbetaald worden door de mutualiteiten.

De motivatie voor de oprichting van dit fonds, waarvan Patrick Declerck ambassadeur is, ligt in het feit dat Patrick als 13-jarige de brand in een internaat in Heusden overleefde. In 1974 brak er brand uit op de slaapzaal van het internaat van het Heilig-Hartcollege van Berkenbos, nu Sint-Fransiscuscollege campus Berkenbos. De tol van mensenlevens was torenhoog: 23 leeftijdsgenootjes lieten hierbij het leven. Als overlevende van deze brand kwam Patrick Declerck vele jaren later in Het Greet Rouffaer Huis terecht, nu Oscare, waar hij van 2004 tot 2008 directeur was, en later eredirecteur.

Een speciaal rekeningnummer werd hiervoor gecreëerd.

U kan ‘Het Patrick Declerck Fonds’ financieel steunen op rekening nummer:
IBAN: BE12 7350 7350 7392
BIC: KRED BE BB

Giften vanaf 40 Euro zijn fiscaal aftrekbaar. Alle giften overgemaakt ten gunste van ‘Het Patrick Declerck Fonds’ worden beheerd door Oscare en worden aangewend ter verwezenlijking van het doel van het Fonds.

 

In 2010 opende voormalig topantiquair Patrick Declerck WM Gallery, in een historisch pand in de Wolstraat 45 in Antwerpen. Een locatie vlakbij het Conscienceplein waar vroeger het kunstenaarscafé De Welkom gevestigd was. Dit charmante pand met 17de eeuwse achterbouw had alle troeven om er een tentoonstellingsruimte voor moderne kunst te vestigen.

Voor WM Gallery primeert kwaliteit boven alles. Reputatie en vertrouwen staan hoog in haar vaandel. Met zijn ervaring en kennis staat Patrick Declerck hiervoor garant.

WM Gallery hanteert een gevarieerd expositieprogramma met daarin onder andere minimum twee grote solotentoonstellingen per jaar, naast groepstentoonstellingen en een unieke samenwerking met de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen.

De focus van WM Gallery is een specialisatie in moderne kunst, met grote nationale en internationale namen in haar collectie.
Declerck: ‘Ik schuw nog steeds de combinatie van abstract en realistisch niet, om zo tot een exclusieve mix te komen die men op het eerste zicht niet verwacht.’
Al gauw stond WM Gallery hoog aangeschreven in de Antwerpse kunstscène.

Zo haalde Patrick Declerck de internationaal geroemde kunstenaar Matteo Pugliese naar Antwerpen met de solotentoonstelling ‘Flight from the wall’, een combinatie van samurai, kevers uit brons en keramiek en menselijke bronzen figuren die bijna letterlijk uit de muur lijken te komen. Verder plaatste hij Puglieses grootste sculptuur, Custode Samuari V (210 cm, 450 kg) gedurende vier maanden in het MAS (Museum Aan de Stroom). WM Gallery is dan ook trots om de exclusieve vertegenwoordiger te zijn van Matteo Pugliese in BeNeLux.

Na het succes van WM Gallery I, openende in maart 2015 WM Gallery II. Deze galerij is gelegen op de Minderbroedersrui 74 in Antwerpen.