Thierry Poncelet

Thierry Poncelet

Thierry Poncelet (Brussel, °1946)

De 69-jarige Thierry Poncelet (Brussel, °1946) groeide op in Marche-en-Famenne (Luxemburg). Als kind werd hij door zijn grootmoeder, een bekende portretschilderes, aangemoedigd het penseel ter hand te nemen. Hij verfijnde zijn techniek met een opleiding aan Saint-Luc in Doornik.

Na zijn studies werkte Poncelet enkele jaren in dienst van een schilder. En toen gebeurde iets bijzonders. Op een dag werkte hij aan een aristocratisch portret van een Lady. Hij was zo beu gekeken op het lelijke en weinig expressieve hoofd van de vrouw, dat hij besliste haar gezicht te vervangen door de kop van een hond. In plaats van woedend was de klant juist laaiend enthousiast over het totaal onverwachte eindresultaat. Zo enthousiast zelfs, dat hij meer gelijkaardige schilderijen bestelde. Poncelet had zijn handelsmerk gevonden: de Aristochien.

Veel schilders hebben geprobeerd Thierry Poncelet te evenaren, maar hij is zonder meer de grootmeester. Het vergt uitzonderlijk technische vaardigheden en kennis om zo’n restauratie uit te voeren. Niet in het minst omdat hij exact dezelfde kleuren verf moet vinden. Het mooiste bewijs van het talent van Poncelet is dat veel mensen denken dat Poncelet het volledige schilderij heeft gemaakt en dat ze niet eens door hebben dat alleen het hoofd is veranderd.

Thierry Poncelet heeft veel fans met blauw bloed, onder wie de Luxemburgse groothertogin Josephine Charlotte zaliger, de Iraanse keizerin Farah Diba, bariton/operazanger José baron van Dam en baron Toots Thielemans. Prins Laurent liet op zijn huwelijkslijst – hij trouwde in 2003 met Claire Coombs – een dienblad met een schilderij van Poncelet opnemen. En de wereldberoemde magiër David Copperfield is een goede vriend. Tot zijn liefhebbers behoren voorts zanger Johnny Hallyday en cartoonist Philippe Geluck (bekend van de stripreeks De Kat).

WM Galleries had met THIS IS IT de eer en het genoegen om de allerlaatste tentoonstelling van de kunstenaar te organiseren.

Thierry Poncelet trok zich in 2013 in de anonimiteit terug. Hij is altijd blijven schilderen in zijn appartement in Monaco, maar hij had niet meer de intentie ooit nog te exposeren. Dat was buiten de Antwerpse galeriehouder en goede vriend Patrick Declerck gerekend. “Ik ben een jaar geleden speciaal naar Monaco getrokken, om Poncelet mee te delen dat hij nog één keer, voor de allerlaatste keer, zijn werk zou moeten exposeren. Hij keek me verbaasd aan en ik heb hem dan lachend op geantwoord dat hij dan nog veel werk voor de boeg had. Een week later kreeg ik telefoon van zijn partner dat Poncelet weer volop was beginnen te schilderen.” De missie was geslaagd.

Ondertussen is THIS IS IT een gigantisch succes geworden.