Octave Landuyt

Octave Landuyt_Rony Heirman

Octave Landuyt (Gent, °1922)

‘Iets is maar plastisch in de mate dat het een gevolg is van een ‘doen’.’ (Octave Landuyt)

Zowel in de kosmos, de denkwereld als het creatief proces is voor Landuyt alles met alles verweven in een onvatbaar dynamisch geheel, waarvan de kunst zowel de spiegel als een bestanddeel is.

Door middel van een multidisciplinaire benadering geeft hij de meest aangrijpende onderwerpen vorm met een tot op vandaag ongeëvenaarde schilderkunst.

De talloze modes, richtingen en stromingen van de afgelopen halve eeuw hadden geen vat op Landuyt.

Aanvankelijk zocht Landuyt zijn inspiratie binnen droom- en waanbeelden. Zijn onderwerpen verwijzen vaak naar dood, dreiging en verval. Zijn vroege werk sloot nauw aan bij de nationaal en internationaal sterk aanwezige magisch-realistische en surrealistische stromingen.

Later produceerde hij abstract werk en uitvergrotingen met een voorkeur voor het tragische. Begin de jaren 60 keerde hij terug naar de figuratie en schilderde met een prachtige materie en huid een aantal monumentale gezichten en dieren.

Voor een beschaving zijn niet de resultaten het belangrijkst, maar de gedragslijn die hiervan aan de basis ligt. In de evolutie van zijn plastische denken heeft Landuyt een uitgebreide zoektocht ondernomen naar echte vormen zoals de kosmos en de natuur ze voortbrengen.

De problematiek van het leven en de dood staan centraal.

Rood is de terugkerende kleur in zijn oeuvre. Landuyt ervaart rood als meer dan een kleur in een tube. Ze is een fundamenteel aspect van het universum.

De lijst met erkenningen die de artistieke duizendpoot voor zijn carrière kreeg is bijna eindeloos. 

Landuyt heeft de wereld rondgereisd met deelnames aan Dokumenta, de Biënnales van Sao Paulo, Venetië, Tokio, Parijs, Lausanne, Ljubljana , Heidelberg en het Seiba Museum, en uitnodigingen voor exposities verspreid over de Verenigde Staten zoals in ‘The Walker Art Center Minneapolis’ in Minnesota en ‘The Renaissance Society University’ in Chicago.

WM Gallery werkt rechtstreeks en exclusief samen met de familie Landuyt, volgend uit de jarenlange vriendschapsband tussen de families Declerck en Landuyt.