Charles Szymkomwicz

PORTRAIT SZYMKOWICZ-©ZAURITZ kopie

Charles Szymkowicz (Charleroi, °1948)

Een expressionisme van sterke tinten, waarin rood en zwart domineren. Gegroeid gedurende de vele jaren waarin het oeuvre een intense en onweerstaanbare aantrekking uitlokt en een emotie in expressie vertaald.

Dit is het typische karakter van het werk van Charles Szymkowicz, geboren in 1948 in Charleroi uit Pools-joodse ouders die naar België emigreerden.

De neo-expressionistische schilder haalde in zijn kindertijd zijn inspiratie bij de cinema en zijn affiches. Hij is begonnen met het maken van denkbeeldige filmposters voor niet-bestaande films. Hierdoor realiseerde hij zich dat hij later schilder zou worden.

Szymkowicz schildert hedendaags ‘portretten van artiesten’, een hommage aan zijn favoriete personen, elk op zijn manier een soort artiest.

In een nog steeds waarneembare menselijkheid drukken de figuren de onrust en de vitaliteit van de kunstenaar met een zelfzekere kracht uit. Ze getuigen van zijn diepliggende gevoeligheid, die slechts door gebaren en woorden duidelijk verspreid wordt. 

Zijn werk kan best omschreven worden als een nieuwe vorm van expressionisme, met een bewustwording van de massamedia en precies in zijn zeer persoonlijke voorwaarden van een soort ‘ethisch neo-expressionisme’.

Szymkowicz heeft reeds een aantal grote internationale exposities op zijn palmares staan in onder andere Berlijn, Grimignano en meest recent in Chicago.